Veelgestelde vragen

image/svg+xml

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. 

De kosten van een orthodontische behandeling variëren. Het hangt af van de gebitsafwijking, de beugels die gebruikt worden en de duur van de behandeling. Tevens is de wens en medewerking van de patient (en diens ouders) van invloed. De kosten voor een orthodontische behandeling kunnen oplopen tot ± 2.500 euro, maar het is niet mogelijk om één bedrag voor een orthodontische behandeling te noemen. 

De orthodontist kan na een uitgebreid onderzoek van de patiënt meestal wel aangeven wat een bepaalde behandeling gaat kosten. Voor de diverse onderdelen van een behandeling bestaan vaste tarieven die landelijk zijn vastgesteld.

Een eerste consult kost € 26,75  (Jan. 2024). Tijdens dit consult bekijkt de orthodontist de gebitssituatie en wordt overlegd of behandeling nodig en wenselijk is. Kosten voor het maken van röntgenfoto’s zijn niet inbegrepen.

Orthodontie wordt alleen bij zeer enstige gebitsafwijkingen door de basisiverzekering vergoed. Voor orthodontie bij alle andere gebitsafwijkingen dient u aanvullend verzekerd te zijn. Onder de 18 jaar kan dit met de gewone aanvullende verzekeringen. Bent u 18 jaar of ouder dan wordt orthodontie meestal niet vergoed. Sommige verzekeraars hebben echter hiervoor een speciale tandheelkunde-polis. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site www.orthodontist.nl.

Ga voorafgaand aan de behandeling bij uw eigen verzekering na hoe het in elkaar steekt. Bent u niet aanvullend verzekerd? Overleg dan tijdig met de orthodontist hoe of wat zinvol is om te doen.

Nee, een verwijzing is niet nodig, maar het mag wel.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals gebitsafwijking en leeftijd. Een gemiddelde behandeling duurt zo’n 2 jaar. De geschatte behandelduur is een indicatie, maar kan in sommige gevallen afwijken. Dit kan komen door groeiproblemen, mondgewoonten, parodontale problemen en/of andere dentale problemen. Soms moet het behandelplan worden aangepast. Indien de behandelduur wordt verlengd kunnen de kosten afwijken van de begroting.

Er zijn drie verschillende soorten brackets. Brackets met elastiekjes (gekleurd of grijs), zelf-ligerende brackets en doorzichtige brackets. Zie hier de verschillen. 

Van ons mag je met een vaste beugel best frisdrank drinken. De beugel en de lijm lossen er namelijk niet van op… maar je tanden wel! Dat heeft niets met de beugel te maken maar met het aggresieve goedje dat frisdrank is. Hoe langer het in contact is met je tanden des te meer zal het glazuur oplossen. Je kunt bij wijze van spreken beter anderhalve liter Cola in 5 minuten opdrinken dan één glas nippen in een uur. Dit geeft overigens ook voor vruchtensappen en energy drink. Ieder drankje dat een fris gevoel geeft, ook als het niet koud is, is zuur en dat tast de tanden aan.

Van de beugel krijg je géén witte vlekken op je tanden. Maar je moet wel goed poetsen! Je krijgt namelijk wel witte vlekken als er tandplak op het tandoppervlak eromheen blijft zitten. Als je niet goed poetst blijft er tandplak op je tanden zitten. Deze tandplak zit dan precies daar waar de beugel niet zit, om de brackets heen dus. Als de plak te lang blijft zitten ontkalkt daar je glazuur. In het begin is dit een witte vlek, zoals je kunt zien op het filmpje. Later wordt het zelfs een gat. Zorgvuldig schoonhouden (dat doe je zo) is de enige echte remedie. Fluoride spoelen maakt je glazuur wat sterker. 

Goed poetsen dus! Anders.. 

In één geval kun je wel witte vlekken krijgen. Dit is als het slotje (bracket) of de ring (band) loszit en deze niet weer vast wordt gezet. Tandplak komt dan onder de bracket of band. Daar kun je dat niet wegpoetsen. Controleer, door eraan te voelen, dagelijks of alle brackets en banden nog vast zitten. Zit er één los, bel dan de praktijk.

Het mag wel. Pas alleen op dat je in het begin niet te hard bijt. De buitenlaag van de kauwgom is dan namelijk nog erg hard. Kauw je te hard, dan breken er brackets van je tanden af en soms daarmee ook stukjes tand. Dat is zonde. Wees dus voorzichtig.

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mailtje via de contact pagina