Scheve tanden zijn er in allerlei soorten en maten. Lees hier meer over verschillende soorten gebitsafwijkingen.
Lees meerWanneer je net een beugel hebt of je beugel is aangedraaid, kunnen je tanden de eerste dagen wat gevoelig zijn. Het is beter dat je dan niet te hard voedsel eet. Mochten je tanden en kiezen erg pijn doen, neem dan paracetamol. Meestal is je gebit na 3 tot 7 dagen wel aan de beugel gewend.
Het kan ook voorkomen dat onderdelen van de beugel de lippen, tong of wangen irriteren. Je kunt dan was gebruiken om de pijnlijke plek te ontlasten
Een bracket die losgekomen is, kun je gewoon aan het draadje laten zitten. Neem wel zo snel mogelijk contact op met de praktijk, want de bracket moet weer vastgezet worden. Bij een losse bracket kunnen de tanden namelijk alsnog scheefgroeien, zie video. Controleer de brackets dus dagelijks en ga nooit zelf aan de gang met lijm of iets dergelijks. Dat kan gevaarlijk en schadelijk voor het gebit zijn.
Het gebeurt niet snel, maar de banden om de achterste kiezen kunnen losraken (eet dus geen harde dingen). Een losse band moet zo snel mogelijk weer vastgezet worden, anders kan de kies beschadigen, zoals op de video. Dat wil je niet! Neem daarom meteen contact op met de praktijk als je een losse band hebt.
Van uitstekende draadjes kun je zere plekjes in je mond krijgen. Soms zit de boog niet goed in het buisje. Probeer in dit geval met een pincet de draad terug in het buisje te plaatsen. Een boog die ver uitsteekt, kun je soms zelf afknippen met een nagelknippertje of tangetje, maar je kunt er ook een stukje was op drukken als tijdelijke oplossing. Neem bij ernstig ongemak even contact op met de praktijk.
Soms komt de draad los uit de bracket of band. Hieronder zie hoe het tijdelijk op te lossen is. Kom je er niet uit neem dan de volgende werkdag contact op met de praktijk.
Als de draad met een elastiekje of staaldraadje ingebonden is kun je deze weer vastmaken of in plaats van een elastiekje met “Floss-draad” inbinden
Heb je brackets zonder elastiekjes maar met metalen schuifjes dan kun je proberen deze van bovenaf weer dicht te drukken
Is de draad uit het buisje gesprongen dan kun je deze met een stevig pincet of kleine tang weer terugduwen.
Is je ijzerdraad gebroken? Dan moet er een nieuwe in. Neem daarom zo snel mogelijk contact met de praktijk op. In de tussentijd kun je de draad afknippen en pijnlijke uiteinden verzachten door er een stukje was op te drukken.
Het spalkje achter voor je voortanden zit vastgelijmd. Mocht deze losgaan, ga dan niet wrikken tot hij helemaal los is of breekt! Maak zo snel mogelijk een afspraak. Een deels losse spalk kunnen we makkelijk weer vastlijmen. Is de spalk in zijn geheel los? Bewaar deze dan en neem hem mee naar de praktijk. Zo kunnen wij zien waardoor de spalk is afgebroken.
Loop niet te lang met een losse of kapotte spalk rond, want de tanden kunnen weer gaan verplaatsten.
Is je uitneembare beugel kapot? Laat hem dan even uit en maak zo snel mogelijk een afspraak. Wij kunnen de beugel weer repareren. Vergeet niet om het gipsmodel waarop de beugel is gemaakt mee te nemen.
Separatie elastiekjes worden tussen de kiezen geplaatst, voordat je een vaste beugel krijgt. Deze elastiekjes blijven een paar dagen zitten, zodat er ruimte komt voor de banden die daarna om de kiezen komen. Soms gaan de elastiekjes er per ongeluk uit. Je kunt ze makkelijk terugplaatsen op deze manier:
Neem twee stukjes flosdraad en een separatie elastiekje.
Haal de stukjes flosdraad links- en rechtsom door het elastiekje.
Oefen eerst het uittrekken van het elastiekje, buiten de mond.
Breng het elastiekje met een zagende beweging tussen de tanden op de plek waar het vorige elastiekje gezeten heeft. Als je twijfelt over de plek, neem dan contact met ons op.
Zorg dat een deel van het elastiekje boven en een deel onder het contactpunt van de twee kiezen zit. Het elastiekje moet altijd zichtbaar blijven.
Verwijder de stukken flossdraad. Eerst het ene deel…
… dan het andere deel.
Inspecteer of het separatie elastiekje op de juiste plek zit. Bij twijfel áltijd contact opnemen met de praktijk. Als u zelf een elastiekje heeft teruggeplaatst, vermeld dit dan altijd even aan de orthodontist bij het volgende consult.
De elastiekjes om de bracket zelf (de grijze of gekleurde elastiekjes dus) raken niet zo snel kwijt. Mocht het toch gebeuren, neem dan contact op met de praktijk.
Deze elastiekjes doe je zelf in en uit. Als er een losschiet, doe je zelf zo snel mogelijk een nieuwe in.
Harde en plakkerige dingen kun je beter niet eten tijdens het dragen van een vaste beugel. Je brackets of banden kunnen ervanbreken. Snij harde dingen daarom eerst in stukjes, bijt ze niet af (bijvoorbeeld appel, stokbrood).