Beugels

image/svg+xml

Wat voor beugel je krijgt, is afhankelijk van het gebit en de afwijking. De orthodontist kan je hier alles over uitleggen. Hieronder kun je alvast zien welke beugels er zijn.

Bij een vaste beugel worden er op tanden en kiezen “brackets” geplakt. Om de grote kiezen worden meestal bandjes geplaatst. De brackets hebben een gleufje waar een metalen draad in de vorm van de tandboog in past. Deze draad wordt meestal met elastiekjes in de brackets vastgehouden, waardoor de tanden naar de juiste plek worden gestuurd.

Onder behandelingen kun je zien hoe het plaatsen en verwijderen van de vaste beugel in zijn werk gaat. De vaste beugel bestaat in drie verschillende vormen: doorzichtig of van staal, met of zonder elastiekjes. Bekijk hier de brackets galerij.

Onderdelen van de vaste beugel:

Als je brackets met kleurtjes hebt kun je hier vooraf je kleurtjes kiezen. Maak een screenshot en neem deze mee naar de praktijk.

Klik hier

 

Als je een vaste beugel (brackets) hebt, moet je meestal ook losse elastiekjes dragen. Deze moet je zelf aanbrengen en verwisselen. Jouw orthodontist vertelt je op welke manier en hoe vaak je de elastiekjes moet dragen. Volg zijn instructies goed op, anders kan je behandeling vertraging oplopen.

Zo werken elastiekjes:

Hieronder Klasse II(2) elastieken

Hieronder Kruisbeet elastieken

Hieronder verticale elastieken

Hieronder Klasse III(3) elastieken

Deze beugel voor de bovenkaak klik- of schuif je over de tanden. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Hieronder zie je bijvoorbeeld hoe een expansie-beugel zijn werk doet. 

Dit wordt ook vaak een bijtbeugel genoemd. Je bijt dicht op de beugel, zoals te zien in het filmpje. 

Herbst telescoop beugel

Cervial headgear

Dit is een buitenbeugel met een band in de nek.

High-pull headgear

Een buitenbeugel met bandjes op het achterhoofd.

Hoe doe ik mijn buitenbeugel in- en uit?

Het is ook mogelijk om in plaats van vaste beugels met brackets doorzichtige losse beugels ofwel “clear-aligners” toe te passen om het gebit te reguleren. Dit kan niet in alle situaties.

Ben je nieuwsgierig hoe jouw gebit eruit kan zien met “Invisalign” Klik hier

Soms is een gewone beugel niet voldoende om de tanden en kiezen recht te zetten. Daarom gebruiken we soms mini-implantaten, of bot-ankers. Dit zijn kleine schroefjes of stiftjes die in kaakwal of het gehemelte worden geplaatst. Hiermee kun je tanden en kiezen verplaatsen, terwijl andere tanden of kiezen op hun plek blijven staan. Ankers dus. 

Een bot-anker in de bovenkaak

Een bot-anker in de onderkaak


Een bot-anker in de bovenkaak:

Een bot-anker in de onderkaak:


Plaatje op de kaak:

Lusje in de draad (closing loop): 

Intermaxillaire correctief (veer):

Een spalk wordt geplaatst aan het einde van de behandeling. Deze wordt tegen de achterkant van de voortanden gelijmd en blijft lange tijd zitten.

Verhemelte-plaatje met draadje voor de tanden langs.

Doorzichtig hoesje over de tanden heen.